Manueel therapie

Manuele behandelmethoden zijn behandelingen waarbij een therapeut de gewrichten handmatig in de juiste stand probeert te zetten. Dit wordt ook wel 'kraken' genoemd. Deze behandelmethode wordt vaak gebruikt bij de gewrichten van de wervelkolom.
De manueel therapeut behandelt klachten aan de nek, rug, schouder, knie en heup, maar bijvoorbeeld ook een tenniselleboog. Twee belangrijke vormen van manuele behandelmethoden zijn manuele therapie en Chiropractie

Manuele therapie en chiropractie vallen onder de alternatieve behandelmethoden. Het effect van alternatieve behandelingen is niet wetenschappelijk aangetoond. Realiseert u zich ook dat de normale regels van het patiëtenrecht en het tuchtrecht niet gelden voor deze behandelwijzen.

De kosten worden niet vergoed in de basisverzekering, maar wel in sommige aanvullende verzekeringen. U kunt in uw polis nalezen of deze vorm van therapie bij u wordt vergoed. Meestal is alternatieve behandelaar aangesloten bij een eigen beroepsvereniging. De beroepsorganisaties voor alternatieve behandelmethoden bepalen zelf aan welke eisen hun leden moeten voldoen, dit wordt niet door de overheid gecontroleerd.

Wilt u meer weten over manuele behandelmethoden? Neem dan contact op met de Nederlandse vereninging voor Chiropractie. Zij hebben een lijst met namen van chiropractors en manueel therapeuten die door hen worden erkent.

Telefoon 0492-535167